Wat je moet weten over alcohol
Al duizenden jaren consumeert de mens alcohol. Hoe (on)gezond is het nou eigenlijk? Wat doet alcohol in je lichaam en wat zijn de risico’s van het drinken ervan? Stel dat je een kinderwens hebt welke rol speelt alcohol dan in de kans op een gezonde zwangerschap?Je leest het allemaal in dit artikel.
WAT IS ALCOHOL?
Alcohol is een toxische stof voor het lichaam. Het wordt snel in je bloed opgenomen omdat het makkelijk oplost in water. Alcohol wordt in je lichaam afgebroken, de afgebroken stof heet acetaldehyde, dit afbraakproduct kleeft zich vast aan eiwitten in onze cellen en zorgt er daardoor voor dat onze cellen (tijdelijk) minder goed functioneren.
FEITEN
- Alcohol is toxisch en kan bij overmatig gebruik voor flinke gezondheidsproblemen zorgen. Een van de meest bekende is levercirrose, hierbij sterven de levercellen af.
- Alcohol beschadigt de darmwand.
- Alcohol kan hartfalen veroorzaken.
- Alcohol verhoogt het risico op kanker.
- Langdurig een te veel aan alcohol gebruiken kan zorgen voor permanent geheugenverlies. Het afbraakproduct acetaldehyde is de oorzaak van je kater omdat het je cellen beschadigt en veroudert.
- Alcohol is calorierijk, als je streeft naar een gezonder gewicht kun je alcohol beter laten staan.
- Matig alcoholgebruik kan juist gezond zijn. Over wat ‘matig’ precies inhoudt spreken verschillende onderzoeken elkaar tegen en is het laatste woord nog niet over gezegd.
- Je slaapt minder diep als je alcohol drinkt. Je valt wellicht sneller in slaap maar je komt niet tot je diepe slaap. De diepe slaap heb je nodig voor lichamelijk en geestelijk herstel.
FABELS
- Rode wijn is gezond.
- Deze bewering is regelmatig te lezen omdat rode wijn resveratrol bevat. Deze stof zou veroudering kunnen remmen. Diverse onderzoeken spreken dit tegen bij rode wijn. De hoeveelheid resveratrol in rode wijn is zo minimaal dat het gezondheidsvoordeel niet behaald wordt. Zoogdieren, en dus mensen, zouden geen dag langer leven door resveratrol in rode wijn.
- Echter biedt rode wijn wel bepaalde vitamines en mineralen zoals B6, vitamine C en magnesium. Je hoeft daarvoor natuurlijk niet per se rode wijn te drinken want je kunt deze stoffen ook uit andere voedingsmiddelen halen zoals groente, fruit en granen.
- Een glas rode wijn per dag zou enerzijds de kans op diverse ziekten verkleinen maar kan ook de kans op borstkanker vergroten. Hierin kun je voor jezelf afwegen of de voordelen opwegen tegen de nadelen.
- Alcohol biedt ontspanning.
- Het kan misschien voelen als ontspanning maar voor je lichaam betekent alcohol altijd stress. Het geeft je lichaam stress omdat er een giftige stof in je lichaam terechtkomt waar het zo snel mogelijk weer vanaf wil. Je lichaam moet hard werken om deze stof uit je lichaam te krijgen en dat gaat ten koste van andere processen in het lijf.
AF EN TOE EEN GLAASJE KAN TOCH GEEN KWAAD?
Na het lezen van bovenstaande feiten en fabels ben je misschien meer huiverig geworden voor het consumeren van alcohol. Dat is ook precies wat ik wil bereiken; bewustwording. Bewustwording betekent in dit geval dat je misschien vaker nadenkt voor je een alcoholische versnapering bestelt. Als jij je bewust bent van wat het voor je lichaam betekent dat je er alcohol ingiet dan besef je dat je elke keer een kleine aanslag op je organen pleegt en dus op je gezondheid. Uiteraard kun je best af en toe een glaasje alcohol drinken maar durf ook met regelmaat bewust nee te zeggen tegen alcohol.
Nee tegen alcohol, betekent ja tegen je gezondheid. En als je wel een keer drinkt, geniet er dan zeker bewust van!
KINDERWENS?
Als je een kinderwens hebt is het advies om te stoppen met alcohol zodra je stopt met anticonceptie. Misschien denk je nu, maar zolang ik nog niet zwanger ben kan het toch geen kwaad?
Een enkele keer een glaasje wijn als je zwanger zou willen worden zal je vruchtbaarheid niet meteen aantasten maar weet wel dat alcohol de hoeveelheid oestrogeen in je bloed verhoogt. Oestrogeen is een hormoon dat invloed heeft op je menstruatiecyclus. Lees er meer over in deze blog: Hormonen in balans.
Het matigen of helemaal stoppen met alcohol drinken geldt ook voor mannen, met name als je bijvoorbeeld bezig bent met vruchtbaarheidsbehandelingen. De aanmaak van het hormoon testosteron wordt geremd door alcohol. Dit hormoon heeft invloed op de zaadcellen. Af en toe een glas alcohol zal hierin ook geen probleem opleveren maar ben je wel bewust dat hoe gezonder de leefstijl van de man en de vrouw hoe groter de kans op een gezonde zwangerschap. Alcohol past niet binnen een gezond leefstijladvies.
Bovendien, op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent ben je altijd al een paar weken zwanger. Wees verstandig en laat de alcohol daarom al voordat je zwanger bent (zoveel mogelijk) staan. Wil je meer lezen over gezond zwanger worden, lees dan dit artikel.
Alcohol tijdens de zwangerschap wordt volledig afgeraden omdat het schade kan brengen aan de foetus, denk aan: groeiachterstand, schade aan de hersenen, miskraam of vroeggeboorte.
PEPTALK: “Drink omdat je je goed voelt maar nooit om je goed te voelen”.
Wil je meer weten over alcohol en je gezondheid kijk dan op de website van het Trimbos instituut of op het Voedingscentrum.