Hormonen in balans
De hele dag is het gelukt om alle zoetigheid te laten staan, totdat de avond valt… Zoekend als een padvinder loop ik naar de kasten en koelkast op weg naar zoetigheid… Herken je dit? Lieve jij, het zijn je hormonen – je kunt er niks aan doen… Of toch wel?
Ons lichaam kent een heleboel hormonen. Alles wat je doet, ervaart, voelt of denkt wordt mede mogelijk gemaakt door je hormonen. Je hormonen werken samen om jouw lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren. Het is een prachtig samenspel, als alles goed verloopt. Je lichaam maakt de hormoonstofjes zelf aan en stuurt ze via je de bloedbaan door het lichaam om processen te activeren en te regelen. De aanmaak hiervan wordt beïnvloed door je eetpatroon en leefstijl. Zo draagt een ongezonde leefstijl met te veel vet, suiker en overmatig eten bij aan een hormonale disbalans. In dit artikel neem ik je kort en krachtig mee door de cyclus waar een vrouw elke maand doorheen gaat en hoe onze hormonen daarbij betrokken zijn en jouw gedrag, gevoel en eetpatroon beïnvloeden.
ONZE CYCLUS
Onze cyclus kun je opdelen in 4 delen:
- Periode naar de eisprong toe
- Periode rondom de eisprong
- Afstoten van het onbevrucht eitje, periode richting menstruatie
- Menstruatie
In de Traditionele Chinese Geneeskunde worden deze fases vergeleken met de 4 seizoenen in het jaar. Zelf vind ik dit een hele mooie en begrijpelijke manier om naar de vrouwelijke cyclus te kijken en daarom deel ik het met jullie op deze manier.
(De afbeelding bij dit artikel geeft hier een samenvatting van).
Lente
Geeft vrouwelijk energie en het hormoon oestrogeen neemt toe. Je voelt dat je open staat voor nieuwe dingen en wordt vaak ook creatiever in deze fase.
Zomer
In deze fase voel jij je goed, energiek en je kunt je goed uiten. Aan het einde van deze periode gaat je hormoonlevel van progesteron omhoog.
Herfst
Waarschijnlijk slaap je de eerste dagen van deze fase goed, de verhoging van progesteron zorgt ervoor dat je kalm en rustig wordt.
Winter
Dit seizoen wordt gekoppeld aan je menstruatie. Je oestrogeenlevel is nu erg laag en daardoor kun je je vermoeid en rusteloos voelen. Je kunt meer trek krijgen in cacao. Cacao is een bron van magnesium en dat stofje kan je lichaam helpen om pijn te verminderen en te ontspannen, precies waar je behoefte aan hebt in deze fase.
“Het heeft toch iets magisch dat wij als vrouwen zoveel
verschillende gevoelens en sensaties in ons lijf voelen
en dat mannen dat nooit zo kunnen ervaren” .
INVLOED VAN HORMONEN
Veel vrouwen zullen wellicht herkennen dat ze ongezonder eten in de tweede helft van hun cyclus. Oftewel in de herfst en de winter. Ze ervaren dan ook dat het in deze periode veel moeilijker is om ongezonde verleidingen te weerstaan. De reden hiervoor is dat ze (mogelijk) een hormonale disbalans ervaren. Een disbalans in de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze disbalans wordt veroorzaakt door een schommelende suikerspiegel. Als deze niet stabiel blijft dan heb je te maken met pieken en dalen waarin je snakt naar suikers. Je herkent het aan de volgende symptomen:
- Meteen willen eten als je wakker bent
- Een dip voelen aan het einde van de middag
- Trillen omdat je zoveel trek hebt in eten
- Gapen na een maaltijd
- Energieloos gevoel
Om te voorkomen dat jij je zo voelt is er eigenlijk maar 1 oplossing. Je suikerspiegel op peil houden! Dat doe je als volgt:
- Eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt,
- Eet producten met een lage glycemische index* – langzame suikers,
- Kies voor voedzame producten in plaats van producten die alleen vullen.
Het is belangrijk dat je dit elke week van je cyclus volhoudt, oftewel dit wordt je nieuwe normaal. Hiermee zet je jouw ongezonde gedrag opzij en kies je bewust voor je gezondheid. Je wilt je toch in elke fase zo energiek en scherp mogelijk voelen?! Toch wil ik ook meegeven dat je zeker toe mag geven aan de fase waar jij je in bevindt. Accepteer dat dit bij het vrouw-zijn hoort en omarm het ook. Het heeft toch iets magisch dat wij als vrouwen zoveel verschillende gevoelens en sensaties in ons lijf voelen en dat mannen dat nooit zo kunnen ervaren.
GELUK ZIT IN JE DARMEN
Nog een reden om zo gezond mogelijk te eten en te leven: Wist je dat ruim 90% van het ‘gelukshormoon’ serotonine in je darmen wordt aangemaakt. Als je darmen goed functioneren dan voel je je ook goed en kun je beter verleidingen weerstaan. Wil je meer weten over hoe je zo goed mogelijk voor je darmen kunt zorgen lees het hier.
PEPTALK ‘Wees een goede moeder voor jezelf’
*Wat is de glycemische index?
De glycemische index, ook wel GI genoemd, is een maat om aan te geven hoe snel je darmen de gegeten koolhydraten verteren tot het wordt opgenomen in het bloed. Er wordt onderscheid gemaakt in snelle en langzame koolhydraten. Simpel gezegd laten de snelle suikers je bloedsuikerspiegel snel stijgen en de langzame wat trager. Het is nuttig om je daarin te verdiepen omdat een bloedsuikerspiegel die stabiel is en blijft, bijdraagt aan een goede gezondheid. Het vermindert de kans op chronische ziekten maar ook op een hormonale disbalans.
Ik zet kort een aantal producten met hun GI-waarde voor je op een rij:
De waardes worden geïndexeerd van 1 – 100. 1 is het laagst en 100 is de hoogste waarde.
<55 lage glycemische index
Peulvruchten, appels, quinoa, tomaat, sla, wortels, magere yoghurt, walnoten, cashewnoten, roggebrood, pure chocolade, boekweit, zoete aardappel, bonen, tofu, bladgroenten, ui, knoflook.
55- 70 matige glycemische index
Muesli, mango, ananas, pompoen, papaja, zuivel, honing, tafelsuiker, noodles, verse dadels, havermout.
>70 hoge glycemische index
Brood, rijst, aardappelen, druivensuiker, bier, bagel, stokbrood, cornflakes, pastinaak, popcorn, cornflakes, chips, watermeloen.
Bij sommige producten kan de bereiding ervan invloed hebben op de GI-index. Zowel het Voedingscentrum als het Diabetesfonds geven hier meer inzicht in. Raadpleeg een erkend diëtist indien je hier meer over wilt weten bij een medische aandoening. Wil je meer informatie over een gezonde leefstijl stuur me dan gerust een bericht of vul het contactformulier in.