Blog

< Terug naar Blog

Van Kinderwens naar Minimens

Gezond zwanger worden

Een kinderwens is iets dat je voelt. De een voelt het al haar hele leven, bij de ander komt dat op een later moment of helemaal niet. Als je het voelt, dan wil je dit het liefst zo gezond mogelijk. Het ene koppel heeft het geluk dat hun wens snel vervuld wordt en het andere moet daar, helaas, wat langer op wachten. 

Toch is er meer dan alleen geluk hebben op een zwangerschap. Naast geluk hebben kun je zelf bijdragen aan gezond zwanger worden en blijven. In dit artikel vertel ik je meer over de stappen die je zelf kunt nemen om jullie kans op een kindje te vergroten.

 

Gezonde voeding.

De voeding die je als moeder tot je neemt is van groot belang voor je eigen gezondheid maar ook zeker voor je baby. Je kindje wordt opgebouwd uit cellen. Deze cellen moeten groeien van de voedingstoffen die jij binnenkrijgt. Nutriëntrijke voeding is daarom essentieel. Nutriëntrijk betekent: voldoende vitamines, mineralen en vezels. Niet alleen heeft jouw kindje tijdens de zwangerschap profijt van jouw gezonde eetpatroon maar ook preconceptie is een gezonde leefstijl essentieel. Al voordat de conceptie plaatsvindt is het nodig om gezond te eten. Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, ben je altijd al een paar weken zwanger. In de eerste 12 weken van de zwangerschap worden alle organen van jouw kindje aangelegd. De juiste voeding draagt bij aan een optimale aanleg.

 

Leefstijl aanpassen.

Als je samen besluit te proberen om een kindje te krijgen kun je de volgende gewoontes onder de loep nemen. Je bekijkt in hoeverre jouw gewoontes passen binnen een gezonde leefstijl om de kans op een zwangerschap te vergroten.

 

Zijn onderstaande punten op jou van toepassing?

 • Beweeg je minimaal 30 minuten per dag?
 • Heb je een gezond gewicht?
 • Heb je een vast en regelmatig slaapritme?
 • Heb je een gezonde mondhygiëne?
 • Krijg jij alle nodige vitaminen en mineralen binnen?

Kun je alle vragen met ‘ja’ beantwoorden dan ben je hartstikke goed bezig. Twijfel je over een van deze punten, bekijk dan hoe je deze kunt veranderen. Als professional sta ik voor jullie klaar om je daarbij de helpen, klik hier voor meer informatie.

 

Zijn onderstaande punten van toepassing op jouw leven?

 • Ervaar je stress?
 • Rook je, of gebruik je regelmatig verslavende middelen, zoals; alcohol of drugs?
 • Kom je op je werk in aanraking met schadelijke stoffen of straling?
 • Gebruik je medicatie die van invloed kunnen zijn op een zwangerschap?

Als je een zwangerschapswens hebt is het absoluut raadzaam deze punten aan te pakken voor een grotere kans op een gezonde zwangerschap.

 

Alle genoemde factoren dragen bij aan het wel of niet slagen van een vitale zwangerschap.
Een ongezonde leefstijl verhoogt de kans op:

 • Verminderde vruchtbaarheid
 • Miskraam
 • Aangeboren afwijkingen

 

Kan een man ook wat doen?

Bovengenoemde vragen stel je jezelf niet alleen maar ook je partner zou zichzelf deze vragen moeten stellen. De gezondheid van de moeder is belangrijk maar die van de aanstaande vader ook. Een gezond eet- en leefpatroon heeft namelijk invloed op de kwaliteit en de bewegelijkheid van zijn sperma. Zo zorgen roken, alcohol en drugs ervoor dat de spermakwaliteit achteruitgaat. Maar ook overgewicht heeft nadelige gevolgen omdat dit het hormoon testosteron laat dalen wat erectiestoornissen kan opleveren. Kortom, genoeg redenen om beiden naar jullie leefstijl te kijken.

 

Nog een paar tips…

Start minimaal 3 maanden voor jullie gaan proberen zwanger te worden met:

 •   Stoppen met roken, drugs en alcohol;
 •   Slikken van vitamine D (10 mg per dag) en foliumzuur (400 mg per dag);
 •   Gezond eten en bewegen
 •   Voldoende rust, regelmaat en slaap inbouwen;
 •   En maak een afspraak bij je huisarts en tandarts en bespreek de kinderwens.

 

Vanaf het moment dat jullie besluiten om van jullie kinderwens een minimens te maken, dragen jullie bij aan de gezondheid van het toekomstige kindje!

 

Voor de meest actuele voedingsadviezen rondom een zwangerschap kun je ook kijken op het Voedingscentrum en download de app: ‘ ZwangerHap’.

 

 

 

Voor de website van BGN-Gewichtsconsulenten heb ik nog een artikel geschreven over dit onderwerp met meer tips over gezonde voeding voor en tijdens de zwangerschap, lees het hier.