Blog

< Terug naar Blog

Zo optimaliseer je jouw darmbacteriën

De bacteriën in je darmen helpen jou je voedsel te verteren. Een goede vertering is belangrijk voor de opname van voedingstoffen. Als de verhouding tussen goede en slechte bacteriën niet goed is kun je talloze klachten krijgen, zowel lichamelijk als psychisch. En zelfs hormonale klachten. Je darmbacteriën zijn ontzettend belangrijk voor je algehele gezondheid en je immuunsysteem. In deze blog vertel ik je waardoor ze verstoord raken en hoe je ze op peil kunt houden.

 

WAARDOOR RAKEN DE BACTERIËN VERSTOORD?

Verkeerde Voeding

De grootste veroorzaker van een verstoorde darmbacteriehuishouding is verkeerde voeding. Allereerst een grote boosdoener in een ongezond eetpatroon: suiker. Suiker is niet bevorderlijk voor onze darmbacteriën. Het veroorzaakt vaak darmkrampen, diarree en winderigheid. Als je stoelgang niet soepel verloopt, verlies je een hele hoop nuttige voedingstoffen via je ontlasting en neem je dus minder stoffen op.
Naast suiker is ook bewerkte voeding geen winnaar voor je darmen. Eigenlijk alles wat je in de supermarkt kunt kopen wat voorverpakt is, is bewerkt. Vezels en vitamines zijn verloren gegaan in het bewerkingsproces. Er zijn stofjes en conserveermiddelen aan toegevoegd en die maken de producten vaak wel lekker, geven ze een mooie kleur en maken ze langer houdbaar. Helaas zijn al deze processen in het nadeel van je darmbacteriën. De vezels zouden namelijk je vertering goed helpen, de vitamines zouden je beschermen tegen ziekten en alle extra toegevoegde stofjes werken helaas juist hormoon- en vertering verstorend.

 

 Ziekte/ Medicatie/ Antibiotica

Tijdens een periode van ziekte of het gebruik van bepaalde medicatie kan je darmflora ook verstoord raken. Als je moet overgeven, diarree hebt of obstipatie of bij voedselintolerantie/ allergieën. Maar ook als je een antibioticakuur moet volgen. De antibiotica doodt namelijk niet alleen de slechte bacteriën maar ook de goede. Een verstoring van de darmbacteriën door ziekte of medicatie is niet zomaar hersteld, de juiste voeding kan je hierbij helpen.

 

Roken

Iedereen weet dat roken niet goed voor je gezondheid is en ook je darmen hebben daar last van. Roken verhoogt de ontstekingsactiviteit in je lichaam en dus ook in je darmen. Als je darmen veel ontstekingen hebben wordt de darm doorlaatbaar voor stoffen waarvan je niet wilt dat ze doorgelaten worden. Je noemt dit ook wel een lekkende darm. Je kunt daardoor een onregelmatige stoelgang krijgen met veel diarree en een opnamestoornis van voedingstoffen wat als gevolg heeft dat je allerlei tekorten opbouwt in je lijf.

 

 Stress

Ons autonome zenuwstelsel laat onze hersenen en darmen met elkaar communiceren. Bij veel mensen gaat stress daarom ook samen met buikpijn. Als je zenuwachtig bent merk je dat vaak ook aan je buik en eventueel aan je stoelgang. Als je veel stress ervaart gaat je spijsverteringskanaal in ruststand. Je lichaam doet dit uit bescherming. Je voedsel verteren en opnemen kost veel energie. Als jij stress hebt, een situatie die het lichaam herkent als overgaan tot actie, zal het alle energie die jij hebt gebruiken voor de stresssituatie. Je spijsvertering is daarom niet meer de eerste prioriteit van het lichaam. Daarnaast verstoort stress ook je hormonen. Stress gaat voor elk ander proces in je lichaam en vergt zoveel van je lijf dat het geen ruimte heeft om hormonen goed op te bouwen en af te breken wat ten koste gaat van je gezondheid en je immuunsysteem.

 

 

WAT KUN JE HET BESTE ETEN VOOR EEN OPTIMALE DARMFLORA?

 

Gelukkig kun je met gezonde en pure voeding heel veel invloed uitoefenen op het herstel van je darmflora. Lees hier de belangrijkste tips waar je meteen mee aan de slag kunt gaan.

 

  • Veel vezels eten uit onbewerkte volkoren granen, fruit, zaden en groenten
  • Minimaal 300-500 gram groente per dag (eet 2x per dag groente om dit te halen)
  • Gefermenteerde voeding: zuurkool, tempeh en kefir bijvoorbeeld
  • Regelmatig yoghurt en kwark eten (zonder toevoegingen)
  • Suikers zoveel mogelijk mijden
  • Onbewerkte voeding eten, laat kant-en-klare soepen, sauzen en sappen staan
  • Drink minimaal 2 liter water/ kruidenthee per dag
  • Matig met cafeïne en alcohol
  • Eet voedsel wat je verdraagt en verteert (dit is niet voor iedereen hetzelfde)
  • Neem vooral geen Yakult of dat soort producten (te veel bewerkt, vaak te veel suiker)

 

Naast voeding heeft je leefstijl ook veel effect op je darmbacteriën.

  • Zorg voor voldoende slaap
  • Ga flexibel om met stress en kijk waar je dit kunt verminderen
  • Haal een paar keer per dag 3x heel diep adem en ga dan weer door met je activiteit
  • Beweeg minimaal 30-60 minuten per dag
  • Neem wisseldouches of douche koud af dit boost je immuunsysteem en is ook heel goed voor je haar en huid
  • Gebruik zoveel mogelijk pure producten voor je huid om opnamen van chemische stoffen zoveel mogelijk te vermijden zo bescherm je je spijsvertering
  • Ga elke dag naar buiten en zorg voor voldoende dag-/zonlicht

 

Waar ik zelf altijd erg veel baat bij heb, en ik ook weet uit ervaring met cliënten, is het gebruik van probiotica. Kies er een waar zo min mogelijk suiker en onnodige toevoegingen inzitten. Je kunt hierover laten adviseren door een orthomoleculaire therapeut bijvoorbeeld.

 

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN GEZONDE DARMEN?

Als je darmbacteriën op orde zijn levert dat zoveel meer voordelen op dan je kunt bedenken.

– Betere vertering,
– Hormonale balans,
– Lekker in je vel zitten,
– Gezonde stoelgang,
– Goede nachtrust
– Vermindering ontstekingen in- en uitwendig
– Meer energie
– Sneller herstel na ziekte
– Sterker immuunsysteem
– Meer kans op een gezonde zwangerschap
– Meer kans om zwanger te raken
– Gezonder gewicht bereiken
– Betere opname van vitamines en mineralen
– Minder opgeblazen gevoel

Als je goed voor jezelf wilt zorgen, zorg dan vooral goed voor je darmbacteriën.

 

PEPTALK

“Je darmen zijn zo gevoelig dat ze jou kunnen vertellen of iets goed voelt of niet”