Blog

< Terug naar Blog

Wat doen je hormonen eigenlijk?

Hormonen zijn bedoeld om je cellen in beweging te zetten. Ze hebben een boodschap voor de cel en die kan daarmee aan de slag. Hormonen heb je nodig voor je groei, ontwikkeling, geslachtsdelen en voortplanting. Je hormonen worden aangemaakt door verschillende klieren in je lichaam. De hypothalamus en hypofyse spelen hierin een hoofdrol.

De hypothalamus is eigenlijk een soort captain die orders geeft en signalen doorstuurt naar de hypofyse en andere hormoonklieren zoals je schildklier, bijnieren, eierstokken en testes.

Het is uiterst belangrijk dat alle hormonen goed met elkaar communiceren en samenwerken. Dit doen ze via het zenuwstelsel en het bloed. Als alle hormonen optimaal samenwerken heb je een goede hormoonbalans en ben je de beste versie van jezelf. Er zijn ontzettend veel externe factoren, waar je zelf (deels) invloed op uit kunt oefenen, die jouw hormoonhuishouding kunnen verstoren.

Allereerst neem ik je kort mee door het lichaam en benoem een aantal belangrijke functies van verschillende hormoonklieren. Daarna volgen praktische tips waar je meteen mee aan de slag kunt om je hormoonhuishouding te optimaliseren en je zo goed mogelijk te voelen en zelfs misschien wel overtollige kilo’s kwijt te raken…

 

VAN TOP TOT TEEN

Hypothalamus  
Regelt het autonome zenuwstelsel. Autonoom is wat automatisch gaat, je hoeft er niet over na te denken. Slaap, honger, dorst, seks bijvoorbeeld. Deze klier stuurt dat aan en zorgt ervoor dat ons lichaam in balans blijft. Het stuurt signalen naar andere hormoonklieren om het lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

Hypofyse
Bestaat uit minuscule eilandjes die hormonen produceren en doorsturen naar andere hormoonklieren en speelt een belangrijke rol bij de werking van de overige hormoonklieren.

Pijnappelklier
Is een soort biologische klok in je lichaam en gaat mee in je dag- en nachtritme. Vooral actief in de kinderjaren. Ook wel de sleutel tussen lichaam en ziel genoemd.

Schildklier
Deze vind je in je hals. Het is een klein kliertje wat veel invloed heeft op je stofwisseling, groei en energiehuishouding.

Alvleesklier
Onder je ribbenkast vind je deze klier. Hier wordt insuline aangemaakt. Als jij iets zoets eet begint de alvleesklier al insuline aan te maken om de suiker die straks in je bloed komt naar de cel te transporteren. Insuline is de sleutel die de cel opent om de suiker te gebruiken voor bijvoorbeeld energie. Je alvleesklier wordt bij veel suikerinname dus vaak aangesproken.

Bijnieren
Deze klieren rusten op je nieren en danken hun naam daaraan. Ze zijn belangrijk om snel adrenaline aan te kunnen maken als jij je in een noodsituatie bevindt. Daarnaast produceren ze ook cortisol, dit heb je o.a. nodig voor een stabiele bloedsuikerspiegel en om ontstekingen te remmen.

Eierstokken/ testes
Beiden maken testosteron en progesteron aan. Bij vrouwen wordt ook nog oestrogeen aangemaakt. Testosteron wordt vaak als mannelijk bestempeld omdat het betrokken is bij spieropbouw. Oestrogeen wordt vaak gezien als een vrouwenhormoon omdat het onder meer vrouwelijke lichaamseigenschappen benadrukt. Borstvoeding bijvoorbeeld. Progesteron is erg belangrijk bij een zwangerschap.

 

HOE HOUD JIJ JE HORMONEN OP PEIL?

Voor een gedeelte wordt genetische bepaald hoe jouw hormoonstelsel werkt, soms zal je dan ook medische hulp nodig hebben om alles optimaal te laten functioneren. Gelukkig kun je zelf wel heel veel doen om je hormonen zo goed mogelijk voor je te laten werken. Middels de juiste voeding, voldoende beweging en een gezonde mindset. Deze 3 elementen heb ik verwerkt, in de door mij ontwikkelde, REM-Methode©.

 

WAT IS DE REM-METHODE©?

In een volgende blog zal ik uitgebreid toelichten wat deze methode inhoudt. Om je nu meteen praktische handvatten te geven waar je mee aan de slag kunt voor een beter hormoonbalans deel ik puntsgewijs mijn tips.

R staat voor Relax.

  • Zorg voor voldoende slaap 7 à 8 uur per nacht.
  • Creëer een slaaproutine.
  • Ontspan voor je gaat slapen.
  • Zorg voor een donkere, frisse, opgeruimde slaapruimte.
  • Luister naar rustgevende muziek of (slaap)meditaties.
  • Neem overdag regelmatig een adempauze, 3x diep in- en uitademen verlaagt bijvoorbeeld je cortisol al.

E staat voor Eat.

  • Eet zoveel mogelijk pure voeding, voeding zo dicht mogelijk bij de natuur.
  • Plan je maaltijden een paar dagen vooruit en maak een boodschappenlijstje.
  • Houd je aan het boodschappenlijstje of bestel je boodschappen en laat ze thuisbezorgen.
  • Ondervang de verleidingen en hunkering naar ongezonde voedingsmiddelen
    (lees hier meer over in deze blog).
  • Varieer zoveel mogelijk met verschillenden, groenten, fruit, granen, pitten, zaden, noten, linzen, peulen, bonen, volkoren producten, (plantaardige) zuivel en af en toe vis en vlees.
  • Laat kant-en-klare maaltijden, soepen, sauzen en sappen zoveel mogelijk staan.
  • Matig met suiker.
  • Drink 2 liter water of kruidenthee per dag en maximaal 2 koppen koffie voor 14 uur.
  • Leer etiketten lezen, zodat je weet wat je koopt.

M staat voor Move.

  • Bewegen, bewegen en nog eens bewegen.
  • Zit je veel achter je computer? Sta elk half uur even op en stretch/loop 1-2 minuten.
  • Plan jouw beweegmoment in je agenda.
  • Vind een vorm van beweging die bij jou past.
  • Zoek de stok achter de deur om dagelijks aan minimaal 30 minuten beweging te komen.
  • Bedenk voor jezelf wat het je oplevert als je WEL gaat bewegen en welke rekening je betaalt als je NIET gaat bewegen.

 

Als je zelf de urgentie voelt dat verandering nodig is zal je in beweging komen. Is jouw pijn nog niet hoog genoeg, geestelijk of lichamelijk, dan blijf je in oude patronen hangen. Durf jij jezelf uit te dagen en echt voor een gezondere leefstijl te kiezen? Hoe zou jij je voelen als je jouw ultieme doel bereikt? Die ene broek weer past, jezelf lekkerder voelt in je bikini of je weer energiek je dag doorkomt…

 

PEPTALK
“ALS HET GEEN UITDAGING VOOR JE IS, ZAL JE GEEN VERANDERING ERVAREN”