Blog

< Terug naar Blog

Verleidingen weerstaan

Als mens maken we ons heel graag dingen eigen. We zoeken automatisch een efficiënte manier om een handeling te verrichten en als we het kunnen dan verleren we het niet meer. Denk aan: fietsen, handen wassen, autorijden, etc. Dat doe je op jouw manier, het is jouw normaal, jouw kader waarbinnen je de handeling uitvoert. Dit geldt ook voor je eetgedrag dat wordt bepaald vanuit jouw denken en voelen.  Om deze reden ben je vaak niet bewust dat je voor verleidingen komt te staan op het gebied van voeding. Je eetpatroon is een gewoonte en zolang jij je goed voelt zal je er ook niet zo snel wat aan willen veranderen. Pas als je lichamelijk of geestelijk pijn ervaart, door bijvoorbeeld; ziekte, overgewicht, ontstekingen, energiegebrek of rusteloosheid dan voel en denk je dat je ergens verandering in moet brengen.

 Dat is waar het bewust weerstaan van verleidingen begint, in het veranderen van je gedrag. Voel je al weerstand in jezelf opkomen? Of denk je al, hoe ga ik dat doen dan? Je leest het hier.

 

JOUW GEDRAG

Je hebt wellicht ontzettend veel excuses die jij jezelf aanpraat om toch die ene donut of hamburger te mogen eten of de gewoonte om bij een glaasje wijn borrelhapjes te nemen. Je maakt jezelf wijs dat het mag, dat het kan, dat het gezellig is, dat het zo hoort…  Je hebt je eigen regeltjes gemaakt. Je bent gaan geloven in je zelf bedachte regels en leeft daarnaar. Het zijn allemaal gewoontes geworden. Het is je eigen gedrag. Juist omdat het aangeleerd gedrag is – erin geslopen gewoontes – voelen ze als comfortabel en normaal voor jou. Je gelooft in die eigen regels, en je probeert anderen er misschien soms ook wel van te overtuigen, om het voor jezelf goed te praten waarom je ongezond gedrag vertoont en een bepaalde verleiding niet weerstaat.

 

BEN JE TOE AAN VERANDERING?

Het mooie van aangeleerd gedrag is dat je het ook af kunt leren. Simpel gezegd is het een kwestie van nieuwe patronen creëren die jouw nieuwe normaal worden. Ga voor jezelf na wat jouw slechte gedrag is op gezondheidsgebied. Misschien eet je te veel fast food? Wil je elke avond iets zoets na het eten? Vind je dat je alcohol verdient na een dag hard werken? Wat je ongezonde gewoonte ook is, zodra jij je ervan bewust bent is er ruimte voor verandering.

Als je bewust bent van je ongezonde gedrag dan heb je misschien een stemmetje in je hoofd dat dit gedrag goedpraat, versus een stemmetje dat het gedrag verafschuwt. Het is de kunst om te ervaren hoeveel last je momenteel hebt van jouw ongezonde gedrag? Om echt te voelen wat het gedrag met je doet? Heb je jezelf wel eens afgevraagd welke rekening je moet betalen over een paar dagen, weken, maanden of jaren als je zo doorgaat met deze ongezonde gewoonte? Wanneer je genoeg pijn ervaart van jouw gedrag dan pas zal je veranderen, ga je de verleiding weerstaan en kun je ermee stoppen. Ben je echt klaar voor verandering lees dan verder.

 

 

VERANDEREN VAN GEDRAG

Om jouw nieuwe gedrag te laten slagen kun je de ALS-DAN-regel gebruiken. Je zet tegenover jouw ongezonde gedrag een gezonde tegenhanger. Deze gezonde tegenhanger wordt jouw nieuwe normaal. Het werkt als volgt: Zeg tegen jezelf, ALS ik trek heb in chocolade DAN zet ik een kopje verse gemberthee. Of, ALS ik trek heb in een snack na het avondeten DAN ga ik mijn tandenpoetsen. ALS ik stress heb en ik wil eten DAN ga ik een ademhalingsoefening doen. Als je dit maar vaak genoeg herhaalt en naleeft dan merk je dat je dit snel gaat toepassen en je echt helpt om je oude ongezonde gedrag te veranderen in nieuw gezonder gedrag. Door deze methode effectief en herhaaldelijk toe te passen zal je merken dat je echt resultaat kunt boeken en je gedrag kunt veranderen. Hoe vaker je het doet hoe meer automatisme het wordt en je dus niet meer na hoeft te denken over de verleiding.

 

 

VERANDER JE OMGEVING

Als je bepaalde zaken in je omgeving verandert die jou helpen om geen ongezonde keuzes meer te hoeven maken dan ben je jouw ongezonde gedrag een stapje voor. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Maak een boodschappenlijst en houd je daaraan,
  • Plan je eetmomenten en bepaal vooraf wat je gaat eten,
  • Zorg voor gezonde snacks/ tussendoortjes als je niet zonder kunt,
  • Deel met je naasten welk gedrag je gaat veranderen,
  • Schrijf jouw ALS-DAN-regels op en plak ze als notitie op verschillende plekken in het zicht, zoals: de koelkast, je agenda of als achtergrond op je telefoon.

 

 

ZELFLIEFDE
Onthoud: je hebt maar 1 lichaam om voor te zorgen en er is maar 1 iemand die dat echt kan doen. Dat ben je zelf. Zoek naar jouw intrinsieke doel en vraag jezelf af: Waar word ik blij van? Wanneer zit ik het lekkerst in mijn vel?

Blijf jezelf niet afvragen wanneer je gaat beginnen maar begin en verander dat wat je anders zou willen. Elke positieve verandering is er 1 op het gebied van voeding.

 

PEPTALK
Kies bewust voor jezelf en hou van jouw lijf:

  • Maak je doel klein en haalbaar en wees trots op elke stap de je zet naar een gezondere versie van jezelf.
  • Als je 1 dag je doel niet behaald hebt dan is je plan niet meteen stuk, je kunt elke dag, elk moment van de dag, elk uur beginnen en weer doorgaan.

 

 

Wil jij jouw ongezonde eetgewoontes aan de kant schuiven en voel je dat het tijd is voor een verandering, neem dan contact met me op. Een (online) consult wordt vergoed door je zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent.