Blog

< Terug naar Blog

Intolerantie VS Allergieën

Regelmatig lees je dat intolerantie en allergieën een toenemend volksgezondheidsprobleem zijn. Er is nog niet genoeg over bekend om een exacte oorzaak van een intolerantie of allergie te noemen. Een aantal zaken zijn wel opvallend, zo zou erfelijkheid een rol kunnen spelen maar ook ons voedingspatroon zou een oorzaak kunnen zijn…  In dit informatieve blog leg ik uit wat een intolerantie of allergie betekent, hoe je ermee om kunt gaan en wat de impact is op een gezin.


WAT IS EEN ALLERGIE?

Als je allergisch bent voor bepaalde stoffen dan geeft je afweersysteem een reactie op die stof. Dat betekent dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen deze stof. Het lichaam ziet de stof, bijvoorbeeld pinda’s of tarwe, als gevaarlijk en het lichaam geeft een reactie. Denk aan braken, misselijkheid, spierpijn, bloedarmoede en diarree.

 

WAT IS EEN INTOLERANTIE?

Bij een intolerantie ziet het lichaam de stof niet als gevaarlijk en is het afweersysteem dus niet betrokken. Klachten treden dan ook pas later op. Hoofdpijn, buikpijn en jeuk zijn symptomen van een voedselintolerantie. Vaak kunnen mensen met een intolerantie wel sporen van een stof verdragen maar geen grotere hoeveelheden. Het is meestal echt een speurtocht voor deze patiënten om te achterhalen wat ze wel niet kunnen verdragen.

 

WAT IS ER TE KOOP ALS JE EEN ALLERGIE OF INTOLERANTIE HEBT?

Supermarkten spelen vandaag de dag fantastisch in op het toenemend aantal mensen met intoleranties en allergieën. Ze vervangen daarbij bijvoorbeeld het tarwemeel voor maïsmeel en de persoon met coeliakie (glutenallergie) of glutenintolerantie kan gewoon een kant-en-klare brood kopen met een ander basisingrediënt. Klinkt top! toch?

Helaas is de waarheid anders. Laat ik voorop stellen dat het heel fijn is dat er glutenvrije/ lactosevrije/ sojavrije/ pindavrije/ eivrije producten te verkrijgen zijn. Er zit alleen 1 addertje onder het gras. Vaak zitten deze producten (alsnog) vol met suiker. Dat maakt dat het niet altijd een gezondere versie is van het originele product. Daarom is het zo belangrijk dat als je een allergie of intolerantie hebt jezelf wat meer verdiept in voeding.

Stel jezelf vragen als: Waarom eet ik dit product? Welke voedingstoffen zitten er in die ik nodig heb? Kan ik die ook op een andere manier binnenkrijgen? Wat zijn gezonde alternatieven voor hetgeen ik eerst at? En zo verder. Vind je dit lastig boek dan gerust een consult bij Voedkundig om hiervoor richtlijnen te krijgen.


HOE GA IK OM MET EEN INTOLERANTIE OF ALLERGIE BINNEN MIJN GEZIN?

Als er een intolerantie of allergie binnen je gezin voorkomt is dat erg vervelend. Het hele gezin zal de impact hiervan ervaren. Er zal anders moeten worden gekookt, de zoektocht naar nieuwe producten begint en het duurt mogelijk een periode voor het nieuwe voedingspatroon als normaal wordt ervaren.  Hier volgen een aantal tips om hier makkelijker mee om te gaan:

  • Probeer bij het kind niet te veel te benadrukken dat het volgens een ander boekje moet eten, normaliseer het.
  • Wees als ouder niet te angstig dat het kind een keer toch verkeerde voedingsmiddelen binnenkrijgt.
  • Betrek het kind bij de boodschappen laat hem ontdekken wat hij allemaal wel lekker vindt en mag eten.
  • Probeer als ouder je kennis te verrijken op het gebied van intolerantie en allergieën. Voedkundig geeft hier ook voorlichting over.
  • Zorg dat je weet hoe je moet handelen in een noodsituatie bij een allergische reactie.
  • Blijf tijd maken voor leuke dingen als uitjes met je gezin.

 

Ervaring.
Zelf heb ik een intolerantie voor gluten, lactose, soja en suiker. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik vee praktische tips geven om jouw gezin te begeleiden op weg naar gezonde alternatieven voor hetgeen eerst zo normaal en vanzelfsprekend was om te eten.