Blog

< Terug naar Blog

Hoe bereik je een gezond gewicht?

Een gezond gewicht is iets wat je kunt meten, het is uit te drukken in een getal. Je kunt het meten door je BMI te berekenen, je kunt op de weegschaal gaan staan, je kledingmaat kan aangeven of je een gezond gewicht hebt, je buikomvang meten kan een manier zijn, of een vet plooimeting bijvoorbeeld… Is dit dan waar het allemaal om draait? Meten is weten?

 

GEDRAG

Onlangs hoorde ik Ralph Moorman in een podcast zeggen; “Je kunt beter je gedrag monitoren dan je gewicht”. Daar zit natuurlijk wat in. Zelf schrijf ik ook vaak over gedrag. Wat je eet is je eigen keuze, een gewoonte, jij bepaalt het. Je hebt er zelf invloed op. Je gedrag is dus wat je doet, hoe je handelt. Jij bepaalt zelf hoe je handelt op het gebied van voeding. Alles wat je eet, stop je echt zelf in je mond. Uiteraard voelt het niet altijd als een eigen keuze, soms is het net alsof er een overheersend eetlustig poppetje in je brein woont die jou continu aanstuurt om te eten. Je kunt wellicht regelmatig de verleiding niet weerstaan om ongezonde keuzes te maken. Lees meer over het weerstaan van verleidingen in deze blog.

 

BEWEGING

Beweging speelt een uitermate belangrijke rol voor een gezond gewicht. Bij beweging denken veel mensen meteen aan zwoegen in de sportschool of een marathon lopen. De ene persoon is wellicht een geboren hardloper en de ander wordt al moe van het idee dat ie zijn sportschoenen aan moet trekken. Het is niet per se zo dat de tweede persoon luier is dan de eerste. In mijn optiek is de tweede minder geschikt voor hardlopen en zal die op zoek moeten (ja moeten – want bewegen is nodig om te overleven) naar een manier van beweging die bij hem past.

Je hoeft helemaal geen dagen in de sportschool te zwoegen om een gezond gewicht te krijgen, waarschijnlijk wel om een gespierd fitnesslijf te krijgen. Wandelen, fietsen, boodschappen doen, het huishouden, tuinieren zijn allemaal vormen van beweging. Regelmatig (2-3x per week) intensief bewegen draagt wel bewezen bij aan een betere conditie en sterker immuunsysteem. Het allerbelangrijkste: zoek iets wat bij je past, waar je blij van wordt, waar jij energie van krijgt en je zo min mogelijk energie kost. Juist dan houd je het levenslang vol. Maak van bewegen geen issue, maak het niet te groot, voeg het gewoon toe aan je dagelijkse routines zoals tandenpoetsen en douchen daar ook bij horen. Zo simpel kan het zijn. LEESTIP: Arie Boomsma schrijft hier ook over in zijn boeken, wellicht kunnen die je een stapje vooruithelpen.

 

VOEDING

Uiteraard speelt ook voeding een essentiële rol bij het krijgen en behouden van een gezond gewicht. Er wordt gezegd dat 80% van hoe je lichaam eruitziet bepaald wordt door wat je eet… Als dat zo is, voel je waarschijnlijk de essentie van gezonde voeding. Goede voeding is voedzaam en niet alleen vullend. In Nederland worden we vanuit de overheid geïnformeerd over gezonde voeding middels de schijf van vijf. Wellicht inmiddels een wat achterhaald systeem maar de basis is wel geschikt om voor jezelf aan te houden. Dit is ook mijn eerste tip: BEGIN BIJ DE BASIS. Je gaat eerst kijken waar jouw 3 basismaaltijden uit bestaan. Zie je hier mogelijkheden voor verandering en verbetering? Als je het gevoel hebt dat je basismaaltijden voedzaam en rijk aan vitamines en mineralen zijn ga dan kijken waar je vaak de mist in gaat op een dag. Zijn er vaste tijdstippen waarop je een cravings krijgt of verkeerde keuzes maakt. Kun je die ondervangen met bepaalde voorbereiding? Zijn er verleidingen in je omgeving waar je zelf verandering in kunt brengen? Er kunnen talloze redenen zijn waarom jij niet op gewicht komt of blijft. Voor een duurzame oplossing waar jij je hele leven profijt van hebt is het verstandig een professional bij jou in de buurt te zoeken een erkend Gewichtsconsulent of Diëtist (mochten er ook medische aspecten meespelen). Uiteraard kun je hiervoor ook bij mij terecht. Eerst nog even een lesje geschiedenis zodat je nog beter snapt wat de essentie is van een goede basis.

 

DE BASIS

We gaan een stapje terug in de geschiedenis. Onze voorouders hadden lang niet elke dag voldoende eten tot hun beschikking. Sterker nog ze moest er een hoop meer moeite voor doen om aan eten te komen dan wij tegenwoordig. Jagen, zaaien, oogsten, plukken en vissen waren manieren om aan voeding te komen. Zij kenden daarom ook periodes van schaarsten. Periodes waarin het lichaam, zonder al te veel voeding, leerde te overleven. Ons lichaam is zo geprogrammeerd dat we absoluut niet zoveel eten nodig hebben als dat we nu binnen handbereik hebben.Pas sinds de afgelopen decennia hebben wij, in de rijkere wereld, zoveel keuze en gemak om voeding te kopen en te krijgen. Na de tweede Wereldoorlog werd het eigenlijk elk decennium makkelijker om eten te bereiden. Er kwamen steeds meer kant-en-klaar producten op de markt om ons zo snel mogelijk te voorzien van eten, vooral vulling. Precies waar we ook behoeften aan hadden omdat onze levens sneller, drukker en mobieler werden. Echt de tijd nemen om eten te bereiden gingen we steeds minder doen. Deze ontwikkeling is een cadeau met een heel zwart randje als je het mij vraagt. We zijn vergeten waar ons eten vandaan komt, langer dan een kwartier in de keuken staan past niet meer in ons dagelijkse patroon en we hebben totaal geen feeling meer met de natuur, waar ons eten vandaan komt, om ons heen. Een groot gemis en hier ligt voor iedereen een kans op verbetering.

Ga voor jezelf na waar je ruimte kunt vinden in je weekschema om de tijd te nemen voor een gezonde boodschappenlijst en een eetdagboek in te vullen voorafgaand aan de komende dagen. Voordelen?

– Je weet al wat je gaat eten dus je hoeft er niet meer over na te denken op de dag zelf,

– Als je bewust kiest, kies je betere en meer voedzame maaltijden,

– Je wordt creatiever omdat je op zoek gaat naar inspiratie voor recepten,

– Je gaat bewuster eten omdat je er meer over nagedacht hebt.

 

TIPS OM JOUW WEG NAAR EEN GEZOND GEWICHT TE LATEN SLAGEN

Allereerst begin je met jouw doel op te schrijven. Als je het doel hebt opgeschreven wordt het visueel en echt! Geloof me!

Daarna ga je kijken hoe je jouw doel kunt behalen, wat heb je daarvoor nodig? Wie heb je daarbij nodig? Waar zie jij jouw grootste valkuilen? Hoe kun je die ondervangen?

Als je jouw doel helder hebt geformuleerd ga dan aan de slag met onderstaande tips.

  • ga terug naar de basis van 3 hoofdmaaltijden per dag
  • drink minimaal 2 liter water per dag
  • kies dagelijks voor groente en fruit
  • kies voor onbewerkte granen
  • eet zo min mogelijk suikers
  • laat kant-en-klaar maaltijden, repen en sappen staan
  • koop lokale producten
  • verdiep je in nieuwe recepten voor afwisseling
  • bepaal 1 – 3 dagen vooruit wat je maaltijd worden voor de komende dagen
  • vries porties in voor drukkere dagen
  • kijk goed rond in de supermarkt wat er te koop is
  • leer etiketten lezen
  • Gun jezelf zo nu en dan een cheatmaaltijd (1-2x per week)

 

PEPTALK

Wees niet teleurgesteld als je het doel niet in 1x haalt, of als je een paar dagen minder bewust met je gezonde leefstijl bezig bent geweest, dat is echt oké. Pak je opgeschreven doel er weer bij en ga verder waar je gebleven bent. Elke dag dat je gezondere keuzes maakt en beweegt is er 1. Of meten weten is? Dat is denk ik heel persoonlijk, voel vooral bij welk gewicht, kledingmaat of BMI jij het lekkerst in je vel zit.