Blog

< Terug naar Blog

Eten uit het vuistje of gepureerde voeding?

Wat als ik je vertel dat je kind leren eten iets is als leren praten, het kost tijd. Geef je kind en jezelf die tijd! Veel ouders hebben onzekerheden over hoe en wat ze hun kind te eten moeten geven. Wist je dat je kind al ‘leert’ eten terwijl het in de baarmoeder zit? Als je weet hoe het leren eten werkt, kun je beter bepalen wat goed is voor jou en je kind.

 

Smaakontwikkeling.
Wat je eet tijdens je zwangerschap is bepalend voor de smaak van jouw kind. Hetgeen jij als moeder eet, bepaalt namelijk de smaak van het vruchtwater dat je baby drinkt. Daarom is het heel belangrijk dat je tijdens je zwangerschap gezond maar ook zeker gevarieerd eet. Vanaf de 12e week van de zwangerschap krijgt de baby smaakpapillen. Bij de geboorte heeft een baby duizenden smaakpapillen. Naarmate we ouder worden nemen deze af. De natuur geeft ons er zoveel bij de geboorte zodat we zorgvuldig kunnen proeven wat goed en niet goed voor ons is. Baby’s en kinderen zijn daarom erg kieskeurig wat betreft hun eten. Vanaf je 30ste levensjaar zijn van die duizenden smaakpillen nog enkele honderden over. Daarom ben je als volwassenen minder selectief en lust je vaak meer verschillende dingen maar kun je ook pittiger eten.

 

Proeven.
Bij leren eten komen alle zintuigen aan bod. Uit de natuur plukken we onze vruchten, we voelen of ze rijp zijn. We kijken naar de kleur, de vorm en wat het voor vrucht is. We gebruiken onze reuk om te bepalen of het eten niet bedorven is. We horen of de vrucht nog goed is als we hem openen en ten slotte proeven we met onze smaakpapillen. We ervaren de structuur van de vrucht in onze mond en proeven de sappen. De combinatie van onze 5 zintuigen bepalen of we ons eten zullen eten. Om je kind te leren eten is het dus verstandig om hem alle zintuigen te laten gebruiken zodat hij het product zelf ontdekt en leert lusten.

FEIT: Uit onderzoek is gebleken dat een baby 5 tot 15 keer een nieuw voedingsmiddel moet proberen voor hij het lust en herkent.

 

Borstvoeding.
De WHO (World Health Organisation) raadt de eerste 2 jaar van je leven borstvoeding aan. Helaas is het niet voor alle moeders en baby’s mogelijk om dat advies te halen. Verschillende omstandigheden kunnen roet in het eten gooien. Alles wat je wel kunt geven aan borstvoeding is meegenomen voor de ontwikkeling van je baby.  Moedermelk is licht verteerbaar. Het wordt continu samengesteld naar behoefte van je baby, het bevat precies de stoffen die je baby nodig heeft op dat moment. Daarnaast houdt moedermelk het natuurlijk immuunsysteem van je kindje in stand. Moedermelk is een lichaamseigen stof, meer natuurlijk kun je het niet krijgen voor jouw baby. De samenstelling van kunstmelk, is in tegenstelling tot de moedermelk, continu hetzelfde. Ontwikkelaars zijn er nog steeds niet in geslaagd om kunstmelk te maken wat net zo goed is als moedermelk. Moedermelk is gewoon het aller- allerbeste voor je baby.

 

Leren eten.
Het kinderbrein is zo geprogrammeerd dat het wil leren en wil nadoen. Een kind leert niet direct door het opvolgen van instructies maar door het nadoen en zelf ervaren. Ons brein leert het makkelijkst in vrijheid. Gevoelens als angst, dwang of honger doen afbreuk aan het leervermogen. Als een kind zich vrij voelt, heeft het ruimte om te ontdekken en te experimenteren. Als ouder kun je hier goed gebruik van maken als we het hebben over leren eten. Creëer een rustige sfeer en fijne setting voor elk voedingsmoment.

Een baby wil de wereld ontdekken, dat doet hij door rond te kijken, door te grijpen en door contact te maken met zijn omgeving. Als ouder willen we de ontwikkeling en de ontdekkingen van het kind graag aansturen en bepalen. Dat is vaak helemaal niet nodig. Als we het hebben over voeding is je kind in staat zelf aan te geven waar het behoefte aan heeft. Van nature geeft een baby zelf aan wanneer hij honger heeft. Eerst geeft hij dat aan met huilen, als de baby wat ouder wordt gaat hij dingen in zijn mond stoppen. Zodra hij dat gericht doet, vanaf ongeveer 6 maanden, zal je baby toe zijn aan zijn eerste hapjes.

 

Hapjes vanaf 4 maanden?
Als je in de supermarkt rondloopt zie je dat op sommige potjes babyvoeding wordt aangegeven dat je dit je baby vanaf 4 maanden kunt geven. Dat kan inderdaad maar hoeft niet. (En als je het doet dan liever verse groenten en geen potjes). Er zijn gevallen waarbij een arts of deskundige aangeeft dat jouw baby bijvoeding nodig heeft waardoor hij wellicht eerder dan 6 maanden kan beginnen met hapjes. Als jouw baby volledig borstvoeding krijgt en gezond geboren is, dan is het niet nodig om vanaf 4 maanden al te starten. Het kan zelfs verstoringen in zijn lichaam veroorzaken. Zoals verstoring van de ijzer- en zinkopname, overgewicht op latere leeftijd en ontwikkeling van schadelijke darmbacteriën.

 

Mijn baby is 6 maanden en nu?
Vanaf 6 maanden zal jouw kindje toe zijn aan andere voeding dan alleen moedermelk/ kunstmelk. Mijn advies is om met groentehapjes te beginnen. Vroeger startte men vaak met fruit of groente met appelmoes omdat dit lekker zoet is, zoals moedermelk, zal je kindje dit graag eten. Echter zijn groenten essentieel voor voldoende vezels, vitamine en mineralen. Hoe jonger je begint met groenten hoe meer je kind aan de smaak ervan gewend raakt.

Hapjes aanbieden kun je gepureerd doen, wel vers zodat de structuur van de groente nog enigszins te herleiden is. Je kunt het ook doen door stukjes groente aan te bieden. O.a. Stefan Kleintjes schrijft daarover in het boek ‘Eten voor kleintjes’. Onder velen zal dit ook bekend zijn als de Rapley methode.

 

Wat zijn de voordelen van eten uit het vuistje t.o.v. gepureerde voeding?

  • Je leert eten met al je zintuigen, zoals ze ook bedoeld zijn. Ruiken, voelen, horen, kijken en proeven.
  • Je kind leert kauwen en de kaakspieren ontwikkelen zich goed.
  • Je kind leert de pure smaken en structuren van de voeding kennen en herkennen. Als je borstvoeding op verzoek hebt gegeven, is deze manier van voeden een goede opvolger. Je kind bepaalt zelf hoeveel het wil eten.

 

Zijn er ook nadelen?

  • Je kind gaat er een kliederboel van maken. Eten valt op de grond. In de eerste fase per ongeluk later omdat het kind wil ontdekken wat er gebeurt als het eten valt.
    TIP: koop een eetschortje en leg een zeil op de grond.
  • Er zijn ouders die bang zijn dat je kind zich verslikt in een stukje voedsel. In theorie lijkt dat logisch, in de praktijk gebeurt dit eigenlijk niet schrijft Stefan Kleintjes in zijn boek. Het kokhalsreflex van een baby is heel sterk en bevindt zich voor in de mond. De baby zal in staat zijn zelf een stukje op te hoesten. Uiteraard is het heel belangrijk je kindje goed in de gaten te houden als het eet. Dit geldt voor zowel gepureerde voeding als wanneer je kindje uit zijn vuistje eet.

 

Waarom pureren we  dan onze babyvoeding?

  • Het is makkelijk om te geven op een lepeltje
  • Je kunt kleine porties maken en invriezen
  • Je weet hoeveel je baby binnenkrijgt
  • Je kunt meerdere groenten of fruitsoorten mengen tot een geheel. Critici beweren dat het nadeel hiervan is dat je baby ‘lui’ wordt wat betreft voeding. Daarnaast zijn sommige smaken en structuren niet meer te herleiden naar de groente die het ooit was.

Is er een tussenweg?
Ja natuurlijk! Je kunt er voor kiezen om, zoals het Voedingscentrum adviseert, te starten met pureren daarna ga je over op geprakte voeding, je prakt de voeding naar verloop van tijd steeds minder fijn. Op deze manier leert je baby steeds beter kauwen en maakt hij kennis met de structuur van de voeding. Vanaf 7 maanden wordt geadviseerd om broodkorstjes te geven voor het ontwikkelingen van de kaakspieren en het echt leren kauwen.

Nog 1 advies…
Merk je dat je baby moeite heeft met kauwen en slikken wacht dan nog even met het aanbieden van grotere stukjes voeding om verslikken te voorkomen.

Kies de manier die bij jou past. Doe wat goed en veilig voelt voor jou!

Wil je weten hoe ik mijn eigen tweeling leer eten, volg me dan op Instagram en Facebook #jekindlereneten .