Blog

< Terug naar Blog

Endometriose

Pijn tijdens de menstruatie is iets wat vrouwen vaak voor lief nemen. Maar wat als die pijn zo hevig is dat je jezelf ziek moet melden op je werk of school en je menstruatie als een ware hel voelt waarbij het hele lichaam zich verkrampt? Dan zou je wel eens endometriose kunnen hebben…

WAT IS ENDOMETRIOSE?
Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder terecht komt. Het gedraagt zich als een soort honing en trekt continu meer baarmoederslijmvlies aan. Dit slijmvlies gaat zich hechten aan de organen in de buikholte, denk aan de eierstokken, eileiders, blaas of darmen en dan krijg je een verkleving. De verklevingen worden endometriosehaarden genoemd. Dit zijn dus ophopingen van baarmoederslijmvlies in de buikholte. De verklevingen kunnen hevige pijn veroorzaken door stuwingen, krampen en bewegingen die de organen in de buik maken. Kortom een hele nare aandoening.

WAT WORDT ER GEDAAN TEGEN ENDOMETRIOSE?

Naar schatting heeft  1 op de 8 vrouwen last van endometriose en er is nog veel te weinig bekend over deze ziekte. Er wordt wel veel onderzoek gedaan door de medische wereld naar de ziekte, het ontstaan ervan en hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo min mogelijk klachten ervaart. In de medische wereld worden veelal oplossingen geboden die werken op het hormonale stelsel van de vrouw. Vrouwen worden kunstmatig in de overgang gebracht, krijgen de pil voorschreven zonder stopweek of andere vormen van anticonceptie zodat ze geen menstruatie hoeven te doorstaan. Ook operatief wordt endometriose aangepakt. Hierbij worden de verklevingen zoveel mogelijk verwijderd. Helaas kan de endometriose na verwijdering weer terug groeien.

HORMONEN.
Een hormonale behandeling voor endometriose tast het gehele hormoonstelsel aan. Het hormoonstelsel is een soort weegschaal waarin alles in balans moet zijn. Voeg je een stofje toe of zorg je ervoor dat er een stof geremd wordt dan heb je een disbalans. Veel dames met endometriose hebben een dominantie aan het hormoon oestrogeen en het lijkt dan logisch, om ervoor te zorgen dat deze stof in mindere mate aangemaakt wordt door die te onderdrukken. Hiermee wordt een deel van het probleem opgelost maar ontstaat er elders in het lichaam een ander probleem. Veel vrouwen ervaren psychische klachten, ovulatiepijnen, acne, migraine en stemmingswisselingen.

GEVOLGEN ENDOMETRIOSE
-Onvruchtbaarheid/ verminderde vruchtbaarheid,
-Vermoeidheid,
-Darm- blaasproblemen,
-Pijnlijke geslachtsgemeenschap,
-Heftige menstruatiepijn.

WAAROM SPEELT VOEDING EEN ROL BIJ ENDOMETRIOSE?
Voeding heeft invloed op de hormoonhuishouding en de spijsvertering, het kan daarom ondersteuning bieden bij deze ziekte. In Engeland en Amerika wordt het zogenaamde ‘Endometriosedieet’ al jaren toegepast met positieve resultaten. In Nederland zijn onlangs enkele boeken verschenen met voedingsrichtlijnen om het dagelijks leven van patiënten met endometriose te verlichten. Hoe rustiger de darmen, hoe minder klachten vrouwen met deze aandoening hebben. Het dieet geneest de ziekte niet, het maakt het dragelijker.

ENDOMETRIOSEDIEET
In dit dieet wordt gestreefd naar zo min mogelijk prikkelingen in de darmen en een zo gezond mogelijke levensstijl. Alle  benodigde voedingstoffen die van belang zijn voor een goede gezondheid van een vrouw zijn erin verwerkt.

Er wordt aangeraden de volgende producten te vermijden:
Gluten, zuivel, suiker en kant- en klaarproducten.
Deze zijn erg belastend voor onze spijsvertering, met name de darmen, om te verwerken.

Soja, rood vlees, cafeïne en e-nummers
.
Deze producten verstoren ons hormoonstelsel. Daar endometriose een ziekte is met meestal een verstoord hormoonstelsel is balans in dit stelsel van essentieel belang om klachten te verminderen.

In het dieet wordt vooral gebruik gemaakt van deze voedingsmiddelen:
– Verse groenten en fruit                                             –
– Onbewerkt natuurlijk voedsel
– Noten en zaden
– Havermout, quinoa, boekweit
– Geitenmelk, geitenkaas
– Quorn
– Verwarmende elementen (gember/kurkuma)
– Verse kruiden
– Eieren
– Biologische vis en gevogelte
– Plantaardige melk
– Kokosolie
– Natuurlijke zoetmiddelen
– Peulen

VOOR- EN NADELEN DIEET

Voordelen:
-Het vermijden van gifstoffen
-Biologisch eten
-Goed voor algehele gezondheid
-Geen E-nummers
-Aandacht voor voeding, bewustwording

Nadelen:
-Tijdrovend om een start te maken
-Boodschappen zijn prijzig (biologisch)
-Buiten de deur eten kan lastig zijn
-Kans op voedingstoffen te kort (raadpleeg daarom een voedingsdeskundige/ diëtist)
-Vaak aanvullend supplementen slikken (kans op tekorten)

Heb je zelf de diagnose endometriose gekregen en wil je meer weten over aanpassingen die jij in je voedingspatroon kunt doen neem dan contact met me op. Ik ben geen medisch specialist maar wel een ervaringsdeskundige op dit gebied.